سه شنبه ۲۹ اسفندساعت ۱۱:۰۸Mar 2024 19
جستجوی پیشرفته

جک جی 5 از اوج تا فرود

زمان زیادی از حضور خودروهای چینی در کشورمان نمی‌گذرد. شاید بهتر باشد بگوییم زمان زیادی از درخشش خودروهای چینی در جهان نمی‌گذرد. خودروسازی در چین پیش از این، بیشتر با کپی کردن خودروها و ساخت قطعات برای کمپانی‌های بزرگ معروف بود. اما چین رویای فتح تمامی قله‌های سازندگی در دنیا را دارد و با این هدف به سراغ ارتقای خودروهای ساخت کشور خودش رفت. نمونه‌های اولیه، از نظر طراحی و ساخت از کیفیت بالایی برخوردار نبود، اما به تدریج، کمپانی‌های بزرگ چینی وارد میدان شده و كليد رسیدن به هدف بزرگ را زدند. 

یکی از بزرگترین بازارهای خرید خودروهای چینی، ایران است. شرکت‌های خصوصی در ایران سال‌هاست که نمایندگی فروش خودروهای چینی را برعهده گرفته‌اند و با تبلیغات گسترده و ارائه خدمات پس از فروش بالا، توانسته‌اند رضایت مشتریان ایرانی را به دست آورده و ذهنیت آنها را نسبت به خودروهای چینی تغییر دهند. یکی از این شرکت‌ها، کرمان‌موتور است که با واردات خودروهای کمپانی جک، این خودروها را به مردم ما معرفی کرد. 

جک جی ۵ دومین خودروی کمپانی جک بود که به کشور ما وارد شد و دست بر قضا با استقبال خوبی هم روبه‌رو شد.

 

دلیل استقبال از جک جی 5 چه بود؟

 

جک جی 5 از اولین خودروهای وارداتی به ایران بود و در واقع رقیب اصلی تولیدات داخلی به حساب می‌آمد. در حالی‌که کشورهای دیگر دنیا همواره به دنبال ارتقا دادن صنایع مختلف در کشورشان هستند، خودروسازان داخلی با درجا زدن‌های چند ساله نه تنها قدمی به جلو برنداشته‌اند، بلکه حتی در برابر خودروهای ارزان‌قیمت و کم کیفیت چینی هم حرفی برای گفتن نداشتند. 

جک جی 5 ظاهر خوبی داشت. طراحی این خودرو به گفته صاحبان شرکت توسط شرکت طراحی «پینین فارینا» انجام شده که طراحی خودروهای فراری را در کارنامه خود دارد. جک جی 5 یک سدان خانوادگی است که کابین بزرگ و راحتی دارد. 

در سال‌های ورود این خودرو به ایران، نمونه‌های داخلی آپشن‌های به خصوصی نداشتند به همین دلیل داشتن سیستم فرمان هیدرولیک، تهویه مطبوع اتومات، سانروف، سیستم صوتی پیشرفته، سنسور دنده عقب و چراغ‌های هالوژن جلو، به عنوان آپشن‌های خوبی برای خودرویی در آن بازه قیمتی بود. 

در عین حال پیشرانه قوی این خودرو یکی از برگ‌های برنده این خودرو بود. پیشرانه 4 سیلندر 1.8 لیتری این خودرو با قدرت 143 اسب‌بخار، ساخته کمپانی پرآوازه میتسوبیشی بود و انصافاً از لحاظ فنی عملکرد خوبی از خود نشان داد. 

سیستم تعلیق خوب و امکانات ایمنی این خودرو که شامل 2 کیسه هوا، سیستم ترمز ABS و ABD و سیستم ضد سرقت، از جمله نکات خوب این خودرو بود که باعث شد در سال‌های اولیهٔ دههٔ 90 با فروش خوبی روبه رو شود.

 

چرا فروش خوب جک جی 5 ادامه نیافت؟

 

اولین دلیل را می‌توان بازار پرتنوع واردات خودروهای چینی دانست. به تدریج در سال‌های اخیر کمپانی‌های مختلف خودروهای رنگارنگ خود را به بازار ایران معرفی و هرکدام سعی کردند با قرار دادن آپشن‌های بیشتر، گوی سبقت را از رقبا بوده و فروش بهتری داشته باشند. 

در این میان کم‌کم در مقایسه با رقبا، مشکلات جک خود را بیشتر نشان داد. اولین مشکلی که به مرور و با افزایش قیمت سوخت تبدیل به یک مشکل اساسی شد، مصرف بالای سوخت این خودرو بود. جک جی 5 در مدل دنده‌ای 6.6 لیتر و در مدل اتوماتیک 7.6 لیتر بنزین می‌سوزاند که برای یک خودروی خارجی مصرف بالایی است. هر چند که این مصرف در مقایسه با تولیدات داخلی هنوز هم بسیار خوب است!

نقطه ضعف دوم، ارتفاع کم خودرو بود که بسیاری از مالکان جک از آن شکایت داشتند. در کنار این دو مورد، کم کم و با گذشت مدتی، متریال داخل کابین، از حالت اولیه خود خارج شد و نشان داد که کیفیت خیلی خوبی ندارد. 

با گذشت چند سال از ورود جک جی 5 به ایران، بعضی نسخه‌های مونتاژی در ایران، کیفیت خوبی ندارند. این را البته باید به پای پایین آمدن خدمات کرمان‌موتور گذاشت نه کمپانی جک. 

در نسخه اتومات جک جی 5، ضعف گیربکس در جاده‌های شیب‌دار به سروصدا افتاد که البته این مورد در نسخه دنده‌ای دیده نمی‌شود. یک مشکل دیگر، که بسیاری از مالکان از آن شکایت دارند، کمبود بعضی قطعات این خودروست. 

جک جی 5 با اینکه در ابتدای وارد شدن به بازار خودروی ایران بسیار مورد توجه خریداران قرار گرفت، اما به تدریج با افزایش قیمت‌های خودرو در ایران و با ورود خودروهای رنگارنگ دیگر، معایبش بیشتر از محاسنش به چشم آمد و باعث شد که آرام آرام به حاشیهٔ بازار رفته و کمتر کسی به دنبال آن برود.