سه شنبه ۲۹ اسفندساعت ۱۲:۱۱Mar 2024 19
جستجوی پیشرفته

همه چیز درباره بندر ترکمن

 

 

گلستان یکی از استان‌های دیدنی و زیبای خطهٔ شمال است. استان گلستان توریست‌پذیر بوده و هر ساله افراد زیادی را از سراسر ایران به سوی خود جذب می‌کند. بندر ترکمن از جمله بندرهای مهم و معروف استان گلستان به شمار می‌آید که در سواحل شرقی دریای خزر واقع شده است. در سفر به استان گلستان از جذابیت‌های بندر ترکمن غافل نشوید، زیرا در سفر به این شهر بندری تجربه‌های متفاوتی برایتان خلق می‌شود. برای اطلاع از مظنهٔ خرید و فروش ویلا در استان گلستان به سایت‌هایی چون کیلید، دو نبش، دیوار، مراجعه کنید. در ادامه با شغل مردمان بندر ترکمن، آداب و رسوم، جاذبه‌های گردشگری، غذاها و پوشش مردم ترکمن آشنا می‌شوید.

 

 بندر ترکمن

بندر ترکمن جزو شهرهای بندری  و مهم استان گلستان است. مسافت بندر ترکمن با مرکز این استان یعنی «گرگان» حدودا ۴۰ کیلومتر مربع است. بندر ترکمن از سمت شمال به گمیش تپه، از سمت جنوب به شهر کردکوی و ارتفاعات جهان نما، از سمت غرب به دریای مازندران و خلیج گرگان، از سمت شرق به شهر گرگان منتهی می‌شود. بندر ترکمن در دوران سلطنت رضا شاه پهلوی در سال ۱۳۰۶ بنا شد و به همین دلیل در ابتدا آن را بندر شاه نامیدند. طراحی این شهر بندری زیر نظر مهندسان مطرح بلژیکی بود که طبق جدیدترین اصول معماری و شهرسازی آن را طراحی کرده و ساختند.

 

 دین و مذهب

حدود ۸۰ درصد مردم بندر ترکمن، مذهبشان سنی «حنفی» است. عید فطر و عید قربان یکی از مهم‌ترین اعیاد مردم این دیار است. مردم بندر این دو عید را به بهترین نحو جشن گرفته و زنده نگه می‌دارند.

 

 نژاد

اکثریت جمعیت این منطقه را اقوام ترکمن تشکیل داده‌اند. اما جمعیت کوچکی از دیگر اقوام چون؛ سیستان، بلوچ، طبری‌ها، قزاق‌ها، ترک‌های آذربایجان در گوشه و کنار بندر ترکمن زندگی می‌کنند.

 

 زبان

همان‌طور که از نامشان پیداست، غالب زبان مردم ترکمن، ترکمنی بوده و به خانواده زبان «اورال- آلتایی» یا همان تاغلی تعلق دارد. البته زبان‌های دیگری چون سیستانی، مازنی و فارسی گرگانی نیز در این منطقه رایج است.

 

 فرهنگ و آداب و رسوم مردم ترکمن

مردمان ترکمن یکی از زیبا‌ترین پوشش‌ها را دارند. پوشش مردان و زنان ترکمن هر کدام به نوع خود زیبا بوده و معنایی دارند. در پوشش مردان ترکمن از چاریق، انواع پاپوش مثل چکه، انواع کلاه و چاتال و پاپینجا استفاده می‌شود. مهم‌ترین قسمت پوشاک زنان روسری‌های زیبای ترکمن است که در طرح و انواع مختلف دوخته و استفاده می‌شود. آداب و رسوم مختلفی هم در بین مردم ترکمن وجود دارد؛ از جمله آن‌ها می‌توان، مجالس پرخوانی یا آیین ذکر در بین ترکمن‌ها، مراسم جشن عروسی «گلین توی»، مرحله اوربا یایراتماق، کجاوه، روز عروس کشان، مراسم «دالاشماق»، مراسم اسب دوانی، مراسم قیچی زدن، مراسم دست به دست دادن عروس و داماد «الدش دیرمک» را نام برد.

 

 شغل و اقتصاد مردمان این دیار

در دوران گذشته سیستم شهرسازی بندر ترکمن به گونه‌ای بود که کسب و کار و تجارت مردم از طریق فعالیت‌های راه‌آهن و بندری بود. به مرور زمان با تغییرات اقلیمی مثل بالا آمدن آب دریا، بندر ترکمن ویژگی تجاری خود را از دست داد. در حال حاضر اصلی‌ترین منبع درآمد مردمان این خطه، از طریق تولید قالی، گلیم، فروش خاویار درجه یک و تولیدات کشاورزی و فروش اجناس در بازارچه‌های مرزی تامین می‌شود. بندرترکمن صنایع دستی زیبا و متنوعی از جمله روسری ترکمن، ابریشم بافی، زیورآلات ترکمنی، قالی ترکمن، حلوای اوماج و خاویار دارد.

 

 غذاهای محلی ترکمن

نخود پلو با کشمش: این غذا از مواد اولیه‌ای چون برنج، نخود، کشمش، رب انار ترش، مرغ یا گوشت، پیاز و نمک و ادویه تشکیل می‌شود.

بورک: بورک خیلی شبیه پیراشکی است و مواد داخل بورک را با انواع گوشت، بادمجان و سبزیجات و... پر می‌کنند. معمولا مردم بندر ترکمن، خوراک بورک را در ماه مبارک رمضان طبخ می‌کنند.

چکدرمه: چکدرمه شبیه استانبولی‌پلو است. این غذا مخصوص بندر ترکمن و آق قلا است. مردم این منطقه اگر بخواهند چکدرمه را سنتی طبخ کنند آن را درون دیگی مخصوص به نام «قازان» بار می‌گذارند. مواد اولیه چکدرمه شامل، گوشت، پیاز، برنج، رب گوجه فرنگی، روغن، نمک، فلفل می‌شود. به جای گوشت می‌توان از ماهی هم در این غذا استفاده کرد. مخلفات پلو چکدرمه دوغ و سبزی است.

تهچین: در این منطقه تهچین تنوع زیادی دارد و به انواع مختلفی مثل؛ بادمجان تهچین، گوشت تهچین و لوبیا تهچین و... درست می‌شود. هر کدام از تهچین‌ها طعم و عطر خاص خود را دارند.

 

 

 جاذبه‌های گردشگری بندر ترکمن

جزیره آشوراده: آشوراده جزیره‌ای ایرانی واقع در دریاچه کاسپین است. جزیرهٔ آشوراده جزء منابع مهم تولید خالص خاورمیانه در ایران محسوب می‌شود. این جزیره از سمت شرق به شهرستان بندرترکمن در استان گلستان و از سمت غرب به شبه جزیره میان کاله متصل می‌شود. برای اینکه به جزیره بروید، باید از قایق‌های موتوری که در بندر ترکمن قرار دارند، استفاده کنید.

اسکله تفریحی بندر ترکمن: اسکله تفریحی زیبایی است که در آن تفریحاتی مانند، قایق‌سواری، تماشای غروب زیبای آفتاب و گشت‌وگذار در بازارچه‌های سنتی اطراف برایتان مهیا می‌شود.

مجموعه اسب دوانی بندر ترکمن: مطمئنا آوازه‌های اسب‌های ترکمن به گوشتان خورده است. اسب های ترکمن از شهرت خاصی در کشورمان برخوردارند. مردمان این ناحیه علاقه زیادی به اسب و اسب سواری دارند. در این مجموعه می‌توانید اسب سواری  و همچنین مسابقات سوارکاری را تماشا و تجربه کنید.

بازارچه ساحلی بندر ترکمن: این بازار کنار ساحل جزیره آشوراده است و مردم بندر ترکمن محصولات و صنایع دستی خود را در آن با قیمت مناسب می‌فروشند.

از دیگر نقاط دیدنی این منطقه می‌توان به منطقه شکار ممنوع صوفیکم، روستای قره قاشلی، ترکمن صحرا، تالاب گمیشان و دوشنبه بازار محلی بندر ترکمن... اشاره کرد.