پنجشنبه ۰۹ فروردینساعت ۱۳:۳۶Mar 2024 28
جستجوی پیشرفته

آیا شما هم این فوبیا ها را دارید؟

 

 

آیا شما هم این فوبیا ها را دارید؟

 

فوبیاها ترس مداوم، شدید و غیرواقعی از یک موقعیت یا شی خاصی در نظر گرفته می‌شوند. این عارضه رایج‌تر از چیزی است که فکر می‌کنید و ده درصد افراد جهان با آن درگیر هستند. فوبیا معمولاً اولین بار در طول کودکی یا نوجوانی علائم خود را در فرد نشان می‌دهد و در طی دوران بزرگسالی ادامه پیدا می‌کند. 

خبر خوب این است که مقابله با این ترس‌های شدید با کمک گرفتن از متخصصان سلامت روان امکان‌پذیر است. می‌توانید با استفاده از سامانه اینترنتی دکتر ساینا، به شکل تلفنی و آنلاین با روانپزشک، روانشناس یا مشاوره درباره‌ی دغدغه‌ای که دارید مشورت کنید. کافی است به اپلیکیشن یا وبسایت دکتر ساینا مراجعه کنید تا بتوانید با بهترین روانشناسان به صورت تلفنی در ارتباط باشید. در این نوشته به معرفی رایج‌ترین انواع فوبیا و ترس‌های شدید می‌پردازیم. 

 

رایج‌ترین انواع فوبیا

 

همان‌طور که گفتیم فوبیا بسیار رایج است، اما افراد بیشتر از چه چیزهایی می‌ترسند؟ آیا نوع خاصی از فوبیا وجود دارد که رواج بیشتری داشته باشد؟ ترس هایی که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم، از بیشترین رواج برخوردار هستند. 

 

 

آراچنوفوبیا، ترس از بندپایان

 

آراچنوفوبیا، ترس از عنکبوت‌ها و دیگر بندپایان است. حتی دیدن یک عنکبوت برای افراد مبتلا به این دغدغه می‌تواند موجب ترس شود و بسیاری از این افراد حتی نمی‌توانند بدون نشان دادن علائم ترس به عنکبوت‌ها فکر کنند. اما چرا مردم از عنکبوت‌ها می‌ترسند؟ حدود سی‌وپنج هزار گونه‌ی عنکبوت در دنیا وجود دارد که تنها تعداد اندکی از آن‌ها برای انسان‌ها خطرناک هستند. به نظر می‌رسد این موجودات برای نیاکان ما تهدید ایجاد می‌کرده‌اند و ترس از آن‌ها در وجود برخی از افراد گونه‌مان هنوز باقی مانده است. 

 

آکروفوبیا، فوبیا ارتفاع 

 

آکروفوبیا، ترس از ارتفاع است و شش درصد از افراد جهان دچار آن هستند. در صورتی که این افراد به ارتفاعات بروند حتی ممکن است دچار حمله‌های پانیک شوند. بنابراین بسیاری از این افراد، از رفتن به مکان‌های بلند خودداری می‌کنند. 

ممکن است فوبیای ارتفاع به دلیل یک حادثه در کودکی فرد ایجاد شود. همچنین به نظر می‌رسد این ترس به بقای انسان کمک کند و پرت شدن افراد را کاهش دهد. در واقع اگر دقت کنید متوجه می‌شوید که همه‌ی افراد زمانی که در یک مکان بلند باشند، دچار اندکی اضطراب و ترس می‌شوند. 

 

آئروفوبیا، ترس از پرواز

 

آئروفوبیا، در واقع ترس از پرواز و سوار شدن بر هواپیما است. حوادث مرتبط با سقوط هواپیماها بسیار نادر هستند اما از هر سه نفر، یک فرد درجه‌ای ترس را هنگام سوار شدن بر هواپیما از خود نشان می‌دهد. این افراد گزارش می‌کنند که در زمان سوار شدن بر هواپیما ضربان قلبشان بالا می‌رود، می‌لرزند و احساس آشفتگی دارند. 

 

سینوفوبیا، ترس از سگ‌ها

 

سینوفوبیا به ترس شدید از سگ‌ها گفته می‌شود که معمولاً به دلیل حادثه‌ای در زندگی فرد ایجاد شده است. اگر فرد در کودکی توسط یک سگ گاز گرفته شده باشد، ممکن است ترس از این حیوانات تا بزرگسالی در روان او باقی بماند. این ترس شدید ممکن است زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد. مثلاً شخص دچار سینوفوبیا ممکن است نتواند در خیابان قدم بزند یا از کوچه‌های خاصی از شهر عبور کند. 

 

فوبیای اجتماعی

 

فوبیا اجتماعی شامل ترس از موقعیت‌های اجتماعی می‌شود. در بسیاری از مواقع این ترس آن‌قدر شدت پیدا می‌کند که موجب اجتناب افراد از موقعیت‌ها، فضاها و افراد ناآشنا شود. افرادی که دچار این نوع از فوبیا هستند از اینکه دیگران آن‌ها را نگاه کنند یا مورد تمسخر واقع شوند می‌ترسند. 

برای این افراد حتی انجام دادن یک فعالیت ساده مانند غذا خوردن در جمع نیز بسیار مضطرب کننده است. معمولاً فوبیای اجتماعی در سن نوجوانی ایجاد می‌شود و در صورت درمان نشدن ممکن است همیشه همراه با فرد باشد. رایج‌ترین مدل این عارضه، ترس از صحبت کردن در جلوی جمع است. این اضطراب‌ها می‌توانند زندگی فرد را به شکل کامل مختل کنند و باعث شوند فرد خودش را منزوی کرده و نتواند به محیط‌های درسی یا شغلی وارد شود. 

 

 

عوارض فوبیا برای افراد چیست؟

 

در صورتی که فوبیا درمان نشود، می‌تواند عوارض متعددی برای زندگی فرد ایجاد کند. در درجه‌ی اول، ترس‌ برای فرد ناراحتی و درد زیادی ایجاد می‌کنند و میزان شادکامی زندگی را کاهش می‌دهند. معمولاً افراد برای کاهش دادن میزان اضطراب خود در مواجهه با شی یا موقعیتی که از آن هراس دارند، اجتناب کردن را انتخاب می‌کنند. اجتناب باعث تقویت شدن ترس‌ها می‌شود و دامنه‌ی فعالیت فرد را محدود می کند. 

با ادامه‌ی این چرخه‌ی معیوب، زندگی فرد به طور کامل فلج می‌شود و در زمینه‌های مختلف اجتماعی، شخصی و حرفه‌ای اختلالاتی جدی برای اشخاص مبتلا به فوبیا ایجاد خواهد شد. همچنین ممکن است این ترس شدید زمینه‌ی ایجاد دغدغه‌های روانی دیگری مانند اضطراب، افسردگی و اعتیاد به مواد مخدر را برای فرد ایجاد کند. 

برای از بین بردن عوارض فوبیا نیاز است که با روانشناس یا روانپزشک مشورت کنیم. با استفاده از سامانه اینترنتی دکتر ساینا، می‌توان در هر مکان و زمانی کمک روان‌شناختی دریافت کرد. تمام متخصصان فعال در این سامانه توسط تیم تخصصی دکتر ساینا بررسی شده‌اند و صلاحیت آن‌ها موردتایید قرار گرفته است. با مراجعه به وبسایت یا کمک گرفتن از اپلیکیشن دکتر ساینا، می‌توانید با بهترین روانشناسان به صورت تلفنی در ارتباط باشید.