سه شنبه ۲۹ اسفندساعت ۰۹:۴۰Mar 2024 19
جستجوی پیشرفته

ارائه قطعی ترین راه رفع کمبود نیتروژن در گیاهان توسط آرمان بذر سپاهان

 

با توجه به نیازهای خاکی موجود چه در زمینهای زراعی و چه در باغات و گلخانه ها تولید کودهای ارگانیک و شیمیایی با استانداردهای معمول ارائه شده اما کیفیتها در تولیدات شرکتهای مختلف متفاوت است .از نظرعلمی کودهایی دارای کیفیت بالا هستند که علی رغم تامین نیاز گیاه حاوی عناصر مغذی برای جذب بهتر عناصر دیگر باشد .استفاده از کودهای با کیفیت ومعتبر مانند کودکامل 5-5-40  تانسوی شرکت آرمان بذر سپاهان که علاوه بر دارا بودن میزان قابل توجهی از نیتروژن و همچنین مقدار مناسبی از فسفر و پتاسیم است  دارای میکروالمنتهایی نظیر آهن ، روی، بور،منگنزو مولیبدن هم می باشد که باعث رشد در مراحل اولیه رشد می شود. 

گاهی درزمینها پس از کشت و برداشت به مدت شش ماه تا یکسال زمین رها خواهد شد.و پس از آن کشاورز کشت بعدی را انجام می دهد. دراین شرایط ،سبز کود کردن یا به عبارتی به جا گذاشتن بقایای گیاهی بسیار موثر خواهد بود زیرا در طول این مدت گیاه پوسیده شده و ازت مورد نیاز خاک تامین خواهد شد.

اما در صورتی که زارع تصمیم به کشت فوری پس از برداشت محصول قبلی دارد این کار بسیار ناکارآمد و حتی می تواند باعث آسیب به خاک و گیاه مورد کشت باشد. به خاطر اینکه گیاهان خام و تازه برای پوسیده شدن ابتدا مقدار قابل توجهی از ازت خاک را مصرف کرده و پس از پوسیده شدن یک منبع عالی از ازت خواهند بود و برای این کار مدت زمان معینی نیاز است. بنابراین در شرایط کشت متوالی ضروریست که بقایای گیاهی کاملا جمع آوری شوند.

 

 

عملکرد نیتروژن در گیاه:

 

نیتروژن یکی از عناصر اصلی در ساخت پروتئین در گیاه است و در واقع در ساخت کلروفیل و فرآیند فتوسنتز و در نهایت تامین انرژی گیاه نقش اساسی داشته ودر مراحل اولیه رشد یعنی رشد رویشی( رشد ریشه ،جوانه زنی و سبزینگی )گیاه نقش به سزایی دارد.مقدار بالای نیتروژنی که گیاه به طور معمول از خاک استفاده می کند اصولا غیرآلی است و در واقع به فرم NO3- وNH4+   می باشد که آن را نیتروژن معدنی می نامند .

 

نیترات ازطریق ریشه همانند جذب آب، جذب گیاه می شود.

 

به دلیل نیاز فوق العاده زیاد گیاه به نیتروژن در صورتی که گیاهی از تراکم ریشه ای کمی برخوردار باشد امکان به وجود آمدن کمبود نیتروژن درآن بسیار است.

 

در صورتی که نیتروژن در گیاه وجود داشته باشد به سرعت رشد کرده و سر سبز و شاداب  میشود.

 

استفاده از نیتروژن به دو فرم انجام می شود: آمونیوم و نیترات. نیترات در گیاه پس از جذب شدن به فرم آمین احیا می شود. و درمراحل بعدی برای ساخت آمینواسید ازآن استفاده می شود.

 

اگر از آمونیوم برای تامین نیتروژن بعضی ازگیاهان استفاده شود ،گیاه مسموم خواهد شد وبافتهای آوندی آسیب خواهد دید وبرگها به فرم پیاله ای درمی آیند وباید از فرم نیترات آن استفاده شود.اما برای بعضی دیگراز گیاهان مثل برنج

 

در درجه اول از آمونیوم استفاده می شود بنابراین باید دراستفاده از کودهای نیتروژنه دقت عمل زیادی داشت.

 

علائم کمبود نیتروژن در گیاه :

 

این علائم قطعا با توجه به آنچه از عملکرد های نیتروژن در گیاه گفته شد اتفاق می افتد و درصورت کمبود نیتروژن به مرور تغییر در این فرآیند ها از جمله فتوسنتز که نهایتا باعث رنگ پریدگی در برگ و همچنین ساقه خواهد شد و به رنگ سبز مایل به زرد خواهد شد. ویا کاهش رشد رویشی(رشد ریشه ، جوانه زنی ورشد ساقه ) خواهد شد.

 

علائم کمبود نیتروژن به خاطراینکه حرکت آن از برگهای مسن تر به سمت برگهای جوان تر است .در برگهای پیرتر زودتر دیده میشود. ضعف ناشی از کمکبود نیتروژن در گیاه باعث کوچک شدن برگها وساقه ها و شاخه ها و همچنین زاویه دار شدن شاخه ها نسبت ساقه می شود.هر چند گاهی نشانه های کمبود نیتروژن  در بعضی گیاهان متفاوت است مثلا کمبود نیتروژن در نیشکر به صورت سرخشکیدگی برگها و همچنین نکروزه شدن سر و حاشیه برگها وکمرنگ شدن برگها ظاهر می شود.

 

 

علائم زیادبودنیتروژن:

 

برگها به رنگ سبز تیره مشاهده خواهد شد.

 

رسیدن محصول به تعویق خواهد افتاد.

 

باعث کاهش کیفیت محصول و همچنین کاهش انبارداری آن خواهد شد.

 

نسبت به آفات و بیماریها آسیب پذیرتر خواهد شد .وهمچنین گاهی باعث اختلال در رشد گیاه خواهد شد و آن را دچار مشکل کوتولگی خواهند کرد. اما اصولا از علائم زیاد بود نیتروژن درگیاه بلند و دوکی شدن آن و همچنین ترد و شکننده شدن گیاه می شود.در صورت مشاهده عدم گلدهی و میوه دهی در گیاه ،زیاد بود نیتروژن می تواند یکی از دلایل آن باشد.

 

همانطورکه دربالا گفته شد استفاده از کودهای مناسب و با کیفیت درتنظیم رشد وکیفیت محصول بسیار مهم و حیاتی است. از کود آلی یا ارگانیک که اخیرا بسیارمورداستفاده کشاورزان و مصرف کنندگان قرارگرفته کودآمین استارآرمان بذرسپاهان می باشد. 

 بطور کلی فروشگاه های اینترنتی خرید و فروش کود کشاورزی مثل دیجیکالا، کود آنلاین، آبان آگری، بازار بزرگ کشاورزی ایان و آرمان بذر سپاهان کود های شیمیایی نیز در خصوص رفع کمبود نیتروژن ارائه می دهند.

 ازآنجایی که نیتروژن درساخت اسیدنوکلئیک نقش دارد  و همچنین ازعناصر متحرک درگیاه است درصورت کمبود نیتروژن تغییر رنگ و ارغوانی شدن آن به تدریج از قسمتهای مسن تر گیاه شروع شده و به تدریج به برگهای جوانتر انتقال میابد.

 همانطور که کمبود نیتروژن باعث کاهش کیفیت و ثمر دهی محصول میشود زیاد بود آن نیز باعث کاهش کیفیت و کاهش تارهای کشنده ریشه می شود.

  برای جذب وپاسخ نیتروژن باید به میزان آب خاک و زمان و میزان مصرف نیتروژن توجه کرد.

 بنابراین در کشتهای دیم و در مناطق کم بارش که نوسانات بارندگی سال به سال متغیر و بی ثبات است این کمبودها تشدید و متاسفانه بافت خاک را دچار اختلال می کند .درزمینهای با خاک سبک که درمناطق پربارش قراردارند به خاطرآبشویی نیزامکان کمبود این عنصروجود دارد.