سه شنبه ۲۹ اسفندساعت ۱۳:۴۰Mar 2024 19
جستجوی پیشرفته

هر آنچه که از لک های پوستی و درمان آن باید بدانید

موضوع این پست "هایپرپیگمانتاسیون" یا "لکهای تیره رنگ" است.  رنگی که پوست و موهای ما به طورطبیعی دارد به خاطر وجود "ملانین" یا همان رنگدانه هاست که توسط سلول های "ملانوسیت" تولید میشود. "هایپرپیگمانتاسیون" یا همان لک های پوستی به دلیل افزایش تولید و رسوب غیر یکنواخت رنگدانه پوستی در پوست به وجود می آید. در ادامه با ما همراه باشید تا به برسی این مشکل رایج و روش های پیشگیری و درمان آن بپردازیم.

 

 

 

شایعترین نوع آن ناشی از سالمندی و برخورد اشعه ماورابنفش با پوست است که معمولا در نواحی بدن که پوست بیشتر در معرض نور خورشید است از جمله صورت، گردن، قفسه سینه و روی دستها ایجاد میشود.
"ملاسما" نوعی لکهای پوستی از این دست هستند که در صورت هستند و حتما بر اثر تماس با نور خورشید ایجاد میشوند.
نوع دیگر این لکها "هایپرپیگمانتاسیون" پس التهابی است که در محل ضایعات التهابی قبلی پوست مثل آکنه، محل بهبود زخم و ... بروز میکند.
غیر از علل شایع گفته شده، لکه های پوستی همچنین به دلایل شرایط ژنتیکی، شرایط هورمونی همچون بارداری، مصرف بعضی از داروها، بعضی از بیماری ها و تماس با بعضی از مواد شیمیای نیز ممکن است رخ دهد

دوتا نکته اولیه مهم وجود دارد که اول عوامل پیشگیری برای لک پوستی در درمان هم نقش بسزایی دارند، و دوم اینکه بهترین فصل برای درمان لکهای پوستی پاییز و زمستان است و آن هم بدلیل کاهش شدت تابش خورشید است. هدف از درمان مهارساخت ملانین (رنگدانه های پوست) و برداشتن آنهایی که از قبل در پوست موجود است (به روش لایه برداری).
اقدمات درمانی لک پوست به شرح زیر است:

۱. روتین مرتب روزانه و شبانه پوست با توجه به نوع پوست فرد (در چند پست قبل مراحل مفصل توضیح داده شد)

۲. استفاده صحیح و مرتب ضدآفتاب با توجه به نوع پوست (در طی درمان لک پوستی ممکن است آفتاب حتی باعث افزایش سایز و تیره تر شدن لک شود، پس اهمیت مصرف منظم و درست ضدآفتاب ها اهمیتی بسیار بیشتر یپیدا میکند)

۳. استفاده بیشتر از مرطوب کننده ها و ابرسانهای پوستی

۴. استفاده از تونرهای حاوی آنتی اکسیدانها (بخصوص ویتامین C)

۵. استفاده از داروهای لایه بردار مثل رتینوییدها

۶. استفاده از داروهایی که موجب مهار ملانین سازی میشود مثل هیدروکینون

۷. استفاده از روشهای تهاجمی تر ازجمله استفاده از لایه بردار های قوی شیمیایی ، میکرونیدلینگ ، مزونیدلینگ ، مزوتراپی و میکرو ابریژن. این روشها بایست فقط توسط پزشک و در مطب انجام گردد.

8. درمان بیماری زمینه ای که منجر به بروز لک ها شده است

در درمان لکهای پوستی بهتر است داروها را بصورت ترکیبی و فقط در شب استفاده کرد.
مورد ۵ و ۶ و ۷ فقط به تجویز پزشک است، چون گاهی لکها میتواند نشانه های بیماری داخلی و خطرناکتر مثل لوپوس باشند که نبایست با آنها بازی کرد. همچنین با توجه به نیاز، نوع و وضعیت پوستتون و شرایط بالینی پزشک بایست استراتژی درمان مناسب برای اون فرد را طراحی کند و روشهای ترکیبی مورد نیاز را تجویز کند تا بهترین نتیجه بدست آید.

فراموش نکنید استفاده سرخود دارو و مواد نامعتبر توسط خودافراد ، سالنهای زیبایی و عطاریها میتواند عواقب جبران ناپذیری داشته باشد.