پنجشنبه ۲۰ اردیبهشتساعت ۰۹:۳۰May 2024 9
جستجوی پیشرفته

نکات مهم در کارشناسی خودرو

 

 

نکات مهم در کارشناسی خودرو

این روزها با توجه به شرایط خاص اقتصادی کشور، خرید محصولات دست‌دوم رواج بیشتری پیدا کرده است. از لوازم مربوط به خانه و آشپزخانه گرفته تا لوازم الکترونیکی و دیجیتال. بنابراین طبیعی است که گرایش به سمت خرید مدل کارکرده کالایی گران‌قیمت مانند خودرو نیز بیشتر شده باشد؛ اما در این میان چیزی که بزرگ‌ترین تفاوت را ایجاد می‌کند، بحث کارشناسی سلامت فنی و ظاهری خودرو است.

 

در بازار فعلی خودرو فرقی نمی‌کند که خریدار هستید یا فروشنده. شما همواره با ریسک بالایی در معامله روبرو هستید. اگرچه اغلب روی پیدا کردن و خرید یک خودروی مناسب تمرکز می‌شود، ولی از آن طرف فروش مطمئن خودرو نیز خود جای بحث دارد. آنچه در این میان تردید و ابهام برای معامله خودرو را افزایش می‌دهد، بحث سلامت فنی و ظاهری آن است. جایی که هم فروشنده و هم خریدار را با ترس روبرو می‌کند. بهترین پیشنهاد، استفاده از خدمات کارشناسی خودرو ماشینچی است، که با مجموعه‌ای مجهز و پیشرفته می‌تواند خیال مشتری را از این بابت راحت کند. این تنها برگ برنده ماشینچی نیست. علاوه بر خدمات گسترده بررسی و ارزیابی خودرو، در این شرکت سرویس اعطای وام ماشینچی نیز در نظر گرفته شده است، که مبلغ قابل‌توجهی را در زمانی اندک به متقاضیان واگذار می‌کند.

 

باورهای ذهنی و اجتماعی درباره نو و یا مستعمل بودن کالا، با وسواسی بیشتر روی دنیای خودرو هم اعمال شد. تا پیش از این، خرید خودرو با معیارهایی مانند قدرت، سرعت، آپشن، برند و سال ساخت سنجیده می‌شد، اما با توسعه بازار مدل‌های دست‌دوم حالا معیارهایی مانند سلامت فنی، سلامت ظاهری و البته میزان پیمایش اهمیت پیدا کرد. به مرور این حساسیت‌ها برای خود تبدیل به قاعده و قانون شد و شکل مدونی گرفت. راهکارهای جدیدی شکل گرفت برخی مدعی نوآوری شدند. شیطنت‌هایی پدید آمد و برخی دیگر ادعای تشخیص آن را مطرح کردند. حالا دیگر خرید خودروی دست‌دوم به‌مراتب سخت‌تر از مدل نو شده است. این آغاز ظهور یک پدیده دیگر است؛ کارشناسی خودرو.

 

حالا این سؤال پیش می‌آید که چرا کارشناسی خودرو مهم است و اساساً چه آیتم‌هایی در این پروسه مورد بررسی قرار می‌گیرند؟ این می‌تواند خریدار و فروشنده را نسبت به مسئولیت‌های شرکت کارشناسی خودرو آگاه کند. در ادامه با مهم‌ترین نکاتی که در یک کارشناسی خودرو مورد بررسی قرار می‌گیرد، آشنا خواهید شد.

 

 

مهم‌ترین نکات برای بررسی کارشناسی خودرو

فقط آنهایی که سال‌ها تجربه رانندگی و تعمیرات خودرو دارند، می‌توانند با کمترین خطا، تمام اجزای فنی خودروهای کارکرده را چک کنند. پس اگر چنین مهارتی ندارید، لطفاً خودتان را خسته نکنید و از یک کارشناس ماهر کمک بگیرید. بگذارید خودرو چند دقیقه‌ای روشن بماند. کاپوت را بالا بزنید تا مطمئن شوید صدای غیرعادی از پیشرانه نمی‌آید.

 

میله اندازه‌گیری روغن را به دقت چک کنید. نباید قطرات ریز آب یا قطرات ریز خاکستری رنگ روی آن ببینید چراکه این قطرات، معمولاً نشان‌دهنده خرابی رینگ پیستون است. همچنان که پیشرانه در حال گرم شدن است، نیم‌نگاهی هم به اجزا و اتصالات رادیاتور داشته باشید و دقت کنید که جایی نشتی نداشته باشد.

 

بعد از آن‌که خودرو به‌خوبی گرم شد، به دود خروجی اگزوز دقت کنید. حتی بهتر است چندبار پدال گاز را تا انتها فشار دهید و ببینید آیا دود به رنگ مشکی یا به رنگ آبی مایل به مشکی، از اگزوز خارج می‌شود یا خیر. دودهایی با این رنگ‌ها، می‌تواند نشان‌دهنده نقص فنی در سیستم احتراق باشد. حالا پشت فرمان قرار بگیرید؛ اولین نکته این است که در زمان روشن بودن پیشرانه، نباید بوی غیرطبیعی در کابین خودرو بپیچد. موارد مهمی مثل «بوی روغن‌سوخته» یا «بوی بنزین» را به هیچ وجه نادیده نگیرید.

 

اگر خودرو در پارکینگ همیشگی‌اش پارک بوده، کمی خودرو را جابجا کنید سپس پیاده شوید و محل پارکش را چک کنید که نشانه‌ای از روغن‌ریزی روی زمین نباشد. دوباره شروع به حرکت کنید؛ 20 دقیقه تا نیم ساعت برای چک کردن برخی موارد مهم مکانیکی، وقت بگذارید. در این زمان، باید عملکرد ترمزها، فرمان و تعلیق را کنترل کنید. اگر می‌خواهید موارد خاصی را تست کنید که فشار سنگینی به پیشرانه یا گیربکس یا دیسک و صفحه کلاچ می‌آورد، قبل از انجام آن، حتماً از مالک خودرو اجازه بگیرید. تست کردن سالم بودن ترمزدستی و طی کردن مسیری کوتاه به‌صورت دنده عقب، با این‌که موارد ساده‌ای هستند، اما خیلی‌ها فراموش می‌کنند که در زمان رانندگی، این دو مورد را هم چک کنند.

 

 

تست دیاگ

هر خودرویی که مجهز به ECU باشد، می‌توان آن را دیاگ زد؛ یعنی می‌توان برخی از سیستم‌های برقی و الکترونیکی آن را با دستگاه دیاگ کنترل کرد و از صحت عملکرد آنها مطمئن شد. فقط کارشناسان ماهر می‌توانند از اعداد، کدها و خطاهای مختلف دستگاه دیاگ، سر دربیاورند؛ پس به هیچ وجه، خودتان از آن استفاده نکنید. با یک دستگاه دیاگ، نمی‌توان همه خودروها را تست کرد؛ پس قبل از آمدن کارشناس خودرو، حتماً «نام برند و مدل خودرو» کارکرده‌ای که می‌خواهید آن را تست کنید را به کارشناس بگویید.

 

بررسی پارامترهای عمومی خودرو ازجمله بررسی سنسورها (مانند سنسور اکسیژن، سنسور دور موتور، سنسور ABS و ...)، بررسی فشار (مانند فشار روغن گیربکس، فشار انژکتورها، فشار هوای ورودی و ...)، بررسی میزان ولتاژ اجزای مختلف مانند باتری، بررسی دما (مانند دمای آب، دمای هوای ورودی و ...)، بررسی عملگرهای موتور (مانند کویل، رله‌ها، انژکتور، پمپ‌ها و ...) قابلیت مشترک همه دستگاه‌های دیاگ هستند. یکی از مهم‌ترین مزیت‌های استفاده از دستگاه دیاگ، در بحث شیرین «کارکرد خودرو» خودش را نشان می‌دهد! چراکه به لطف دستگاه دیاگ، می‌توان کارکرد واقعی خودروها را تشخیص داد.

 

متاسفانه روش‌های دستکاری کیلومتر خودرو، پیچیده‌تر از گذشته شده و ممکن است در مواردی، حتی دستگاه دیاگ نیز متوجه تغییر عمدی کیلومترشمار نشود. به همین دلیل نیز حتماً باید استعلام سرویس‌های خودرو از طریق نمایندگی‌ها را نیز انجام دهید.

 

بررسی تجهیزات و آپشن های خودرو

یکی از مشکلات مهم درباره مدل‌های کارکرده از برندهایی همچون تویوتا، کیا و هیوندای، موضوع «اصالت آپشن» است؛ به این معنی که آیا این آپشن با مهر تأیید نمایندگی، روی خودرو نصب شده یا اینکه مالک خودرو، آن را شخصاً نصب کرده. تنها راه بررسی اصالت آپشن، مراجعه به نمایندگی‌هاست. بسیاری از آپشن‌های خودرو را باید خودتان چک کنید؛ مثلاً چراغ‌ها، سنسورهای نور و باران، سنسورهای پارک، سیستم تهویه، سیستم مولتی مدیا، دکمه‌های روی فرمان، سانروف و شیشه‌بالابرها از جمله مواردی هستند که باید به‌صورت دستی و توسط خودتان، چک شوند.

 

برخی آپشن‌های دیگر مثل ایربگ‌ها، رادارها، ترمز ABS، کروز کنترل، کنترل پایداری و کنترل کشش و خلاصه آپشن‌هایی از این قبیل را حتماً باید با دستگاه دیاگ چک کرد.